En Trädgård med utsikt

I en södersluttning i norra Halland, omgiven av frodig blandskog och gamla hagmarker, ligger en trädgård - en trädgård med utsikt. Trädgården har skapats av de två trädgårdsmästarna Rebecca och Staffan och består av tio olika rum med olika funktion och karaktär. Med stor respekt för platsen och dess möjligheter har gamla torparväxter blandats med nytt växtmaterial och influenser har vävts in från både engelsk och italiensk trädgårdshistoria. Trädgården har terrasserats med stödmurar och många av rummen har en härlig medelhavskänsla. I boken berättar Rebecca om hur hela processen gick till, från dröm till verklighet, och hur det är att leva med och i sin trädgård. Tankar om de olika trädgårdsrummens form och funktion varvas med konkreta beskrivningar av hur anläggning och skötseln går till. Följ med på en vandring genom denna helt unika trädgård!


Författare: Rebecca Malmsköld

Språk: Svenska

Utgiven: 2017-07

Illustratör:Rebecca Malmsköld

Fotograf: Staffan Eklund, Rebecca Malmsköld

ISBN: 9789198406009

Antal sidor: 279

Köp boken hos

"Rebecca skriver med en närhet och innerlighet som går direkt till trädgårdshjärtat och varvar de innersta tankarna om trädgårdens väsen med handfast kunskap. Både hon själv och Staffan är trädgårdsmästare. Varje trädgårdsrum har fått sitt eget kapitel: buxbomsterrassen, rosenterrassen, köksträdgården, utsiktsterrassen osv. Det blir en rundvandring i både tid och rum.

Många av bilderna är stämningsfulla och vackra – som de bara kan bli när man följer en trädgård varje dag året om och kan fotografera den just den morgon när soldiset är som allra vackrast, eller när nysnön precis har pudrat buxbomshäckarna. Men det finns också en hel del instruktiva bilder av anläggningsarbetet och skötseln. Ett extra plus är Rebeccas fina illustrationer och poetiska planskisser med vidhängande växtförteckningar.

Boken och trädgården handlar mycket om design, men inte den trendiga och ofta kostsamma prylhysteri som vi ser så mycket av i de stora trädgårdstidningarnas reportage, utan enkla lösningar och material som är överkomliga i pris, eller till och med nästan gratis. Bokens layout är okonstlad och lättillgänglig, lika rak och bekväm som berättarstilen. Samtidigt imponeras jag av hur alltigenom professionell boken är, för jag tror att det är författarens förstlingsverk. Jag hoppas att den kommer att röna lika stor uppskattning som trädgården, och att den får andra att precis som Rebecca och Staffan våga satsa på sina idéer och följa dem hela vägen från frö till full blomning."


- Christina Fryle, Trädgårdsamatören nr 3, 2017


"Trädgårdsmästarna Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund har skrivit och illustrerat den medryckande historien om sin trädgård, från upptäckten av platsen via planerande och anläggande till de underbara tio trädgårdsrum som blev resultatet. Eftersom trädgården ligger i en backe med utsikt över en dalgång gjordes terrasser med olika funktion och teman med inspiration från Italien och England. Sålunda finns utsiktsterrass, buxbomsterrass, rosenterrass och kryddterrass. Strikt blandas gärna med vilt och gammalt med nytt på ett idérikt sätt: formklippta buskar med höga fingerborgsblommor och yvig jättedaggkåpa; klassiska rosor med enorma kungsljus. Vidare finns köksträdgård, körsbärsträdgård, frukt- och bärodling, snittblommor, växthus och pergola. Ingenting saknas i detta blomsterparadis, kunnigt beskrivet med både designmässiga råd och livsfilosofi. Texten är oerhört välskriven och lättsam, de många fotona vackra, de tecknade vinjetterna ljuvligt romantiska och de tydliga ritningarna visar hur man själv kan göra. En trädgård med utsikt är en bok för alla trädgårdsentusiaster. Helhetsbetyg: 5."


– Maria Tullgren Pearman, BTJ-häfte 20, 2017